Előkészítési idő: kb. 25–30 perc
Pihentetés: 30 perc
Sütési idő: 12–15 perc / tepsi
Hozzávalók kb. 40–45 darabhoz:
Tészta:
- 500 g liszt
- 200 g hideg vaj VAGY 200 g hideg sertészsír
- 2 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g porcukor
Töltelékek (ahogy én készítem):
Diós:
- 150 g darált dió
- 80 g porcukor
- ½ citrom reszelt héja
- kevés tej vagy baracklekvár, ha szükséges az állaghoz
Mákos:
- 150 g darált mák
- 80 g porcukor
- kevés tej vagy baracklekvár a lazításhoz
Lekváros:
- sűrű baracklekvár vagy szilvalekvár
Forgatáshoz:
- porcukor + vaníliás cukor keveréke
Elkészítés
1. A tészta összeállítása
A lisztet egy tálba szitálom, majd hozzákeverem a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Hozzáadom a hideg vajat vagy a hideg zsírt apró kockákra vágva, és gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel.
Belekeverem a tojássárgáját és a tejfölt, majd puha, nem ragadós tésztává gyúrom – csak addig dolgozom vele, míg összeáll.
A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe teszem, hogy pihenjen és könnyen formázható legyen.
2. A töltelék elkészítése
A diót vagy a mákot összekeverem a porcukorral, és annyi tejet vagy lekvárt adok hozzá, hogy krémes, formázható állagú legyen.
Ha lekvárt használok, mindig sűrű, házi jellegűt választok, hogy ne folyjon ki sütés közben.
3. Formázás
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 4–5 mm vastagra nyújtom, majd 6–7 cm-es négyzetekre vágom.
A négyzetek egyik szélére teszek egy csík tölteléket, lazán feltekerem, majd kifli alakúra hajlítom.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, hagyva köztük egy kis helyet.
4. Sütés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem (alsó–felső sütés).
A kifliket 12–15 percig sütöm, amíg a széleik épphogy elkezdenek pirulni.
A hókifli akkor jó, ha még világos marad – nem sütöm barnára.
5. A hókifli „havas” bundája
A frissen sült, még langyos kifliket megforgatom a porcukor–vaníliás cukor keverékében.
Langyosan tapad rá a cukor a legszebben.
Amikor teljesen kihűltek, finoman átszitálok rajtuk még egy kevés porcukrot – ettől lesz igazán hófehér, „havas” bundájú a végeredmény.
Tippek a tökéletes végeredményhez (saját tapasztalat alapján)
- A hideg vaj vagy zsír adja az omlósságot – soha nem olvasztom meg, mindig hidegen dolgozom vele.
- Nem gyúrom túl a tésztát, mert akkor kemény lenne.
- A tésztát mindig pihentetem a hűtőben, így könnyebb nyújtani és szebb lesz a textúrája.
- A hókifli másnapra még puhább és omlósabb lesz – ezért mindig hagyok belőle egy adagot másnapra is.


