Hókifli – Omlós, hagyományos recept

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Krisztike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

45

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

12

Nehézség

Könnyű

Hókifli – Omlós, hagyományos recept

Recept leírás:

Előkészítési idő: kb. 25–30 perc

Pihentetés: 30 perc

Sütési idő: 12–15 perc / tepsi

Hozzávalók kb. 40–45 darabhoz:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 200 g hideg vaj VAGY 200 g hideg sertészsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g porcukor

Töltelékek (ahogy én készítem):

Diós:

  • 150 g darált dió
  • 80 g porcukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • kevés tej vagy baracklekvár, ha szükséges az állaghoz

Mákos:

  • 150 g darált mák
  • 80 g porcukor
  • kevés tej vagy baracklekvár a lazításhoz

Lekváros:

  • sűrű baracklekvár vagy szilvalekvár

Forgatáshoz:

  • porcukor + vaníliás cukor keveréke

Elkészítés

1. A tészta összeállítása

A lisztet egy tálba szitálom, majd hozzákeverem a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Hozzáadom a hideg vajat vagy a hideg zsírt apró kockákra vágva, és gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel.
Belekeverem a tojássárgáját és a tejfölt, majd puha, nem ragadós tésztává gyúrom – csak addig dolgozom vele, míg összeáll.
A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe teszem, hogy pihenjen és könnyen formázható legyen.

2. A töltelék elkészítése

A diót vagy a mákot összekeverem a porcukorral, és annyi tejet vagy lekvárt adok hozzá, hogy krémes, formázható állagú legyen.
Ha lekvárt használok, mindig sűrű, házi jellegűt választok, hogy ne folyjon ki sütés közben.

3. Formázás

A pihentetett tésztát lisztezett felületen 4–5 mm vastagra nyújtom, majd 6–7 cm-es négyzetekre vágom.
A négyzetek egyik szélére teszek egy csík tölteléket, lazán feltekerem, majd kifli alakúra hajlítom.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, hagyva köztük egy kis helyet.

4. Sütés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem (alsó–felső sütés).
A kifliket 12–15 percig sütöm, amíg a széleik épphogy elkezdenek pirulni.
A hókifli akkor jó, ha még világos marad – nem sütöm barnára.

5. A hókifli „havas” bundája

A frissen sült, még langyos kifliket megforgatom a porcukor–vaníliás cukor keverékében.
Langyosan tapad rá a cukor a legszebben.
Amikor teljesen kihűltek, finoman átszitálok rajtuk még egy kevés porcukrot – ettől lesz igazán hófehér, „havas” bundájú a végeredmény.

Tippek a tökéletes végeredményhez (saját tapasztalat alapján)

  • A hideg vaj vagy zsír adja az omlósságot – soha nem olvasztom meg, mindig hidegen dolgozom vele.
  • Nem gyúrom túl a tésztát, mert akkor kemény lenne.
  • A tésztát mindig pihentetem a hűtőben, így könnyebb nyújtani és szebb lesz a textúrája.
  • A hókifli másnapra még puhább és omlósabb lesz – ezért mindig hagyok belőle egy adagot másnapra is.

hókifli

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Hókifli – Omlós, hagyományos recept