Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg Nutri Free mix per Pane liszt
10 dkg Miklós’ Universal mix liszt
5 dkg Glutenix foszlós kalácsliszt
80-100 ml tej
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 kk só
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
5 dkg cukor
½ db bio citrom reszelt héja
1 ek mazsola (elhagyható)
A lekenéshez:
1 db tojás villával kicsit felverve
A díszítéshez:
2 tk porcukor
1 kk darálatlan mák
*
Elkészítés:
A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Mikor a tészta megkelt, 6 részre osztjuk.
Egyenként 3-4 mm vastagra, és kb.
15 cm hosszú ovális lapokká nyújtjuk, a lapok feléig bevagdossuk kb.
1cm-ként.
Az egyben maradt oldalra tesszük a tölteléket, és feltekerjük, ügyelve, hogy a bevagdosott végek alulra kerüljenek, nehogy a tészta, sütés közben szétnyíljon.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük, mákszemekkel megszórjuk, 15-20 percig kelesztjük, végül 180 fokos sütőben kb.
30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.