Házi sajt

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

5 liter házi tej,
1 dl 10 % ecet,
só,
ízlés szerint pritamin paprika, snidlig,
muszlin vagy géz, sûrû szûrõ, préselõ edény

*

Elkészítés:

Az 5 liter tejet felforraljuk és 1 evõkanál sót beleteszünk, így fõzzük 2 percig.
Utána 1deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig fõzzük.
Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szûrjük majd le.
Ezután következik a sajtkészítés házilag következõ fázisa a szûrés.
Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit úgy csinálunk hogy egy muszlin kendõbe amit egy szûrõbe tettünk beleöntjük a felforralt alapanyagot, tegyünk egy nagy fazekat alá.
Ezután felkötjük egy madzaggal a mosogató csapjára vagy valami biztos helyre és egy tálat teszünk alá hogy a savó abba belecsöpöghessen.
így kb. 20-25 percig álljon.
A préselés elõtt lehet hozzáadni az apró kockákra vágott pritamin paprikát vagy az apróra vágott snidlinget.
A sajtkészítés  következõ lépése a sajtunk préselése.
A préselõ edényünkbe a tesszük kendõstül túrószerû masszát, majd erre rátesszük a préselõ korongot és ezután a 2,5 literes vízzel teli flakont ami a nyomósúlyunk lesz.
A felesleges savó távozik majd a kis lyukakon.
Kb. 12 órát álljon így.
Ezután ki lehet önteni a sajtot az edénybõl.
A sajtkészítés következõ teendõje a sózás, tartósítás.
Sózás deszkán: a sajt tetejét és az oldalát jól bekenjük sóval, majd kb. 3-órát állni hagyjuk.
Ezután megfordítjuk és a másik oldalát is besózzuk, állni hagyjuk.
A sajt sárgulása természetes jelenség az érés folyamata.
Minél tovább érleljük annál sárgább és keményebb lesz.
De ez a sajt inkább azonnali fogyasztásra ajánlható.
Biztosan állíthatom hogy azonnal el fog fogyni, és a család kedvence lesz.
Tartósítás: só fürdõben 20-22 %-os konyhasót tartalmazó (1 liter vízhez 2 dl só) szoba-hõmérsékletû vízben 5-20 óráig állni hagyjuk.
Ha a sajt elkészült jó étvágyat kívánok hozzá.
A préselõ edény lehet egyszerûen egy sûrû mûanyag szûrõ én ebben préseltem le egy kistányért tettem a tetejére és erre tettem a nehezéket. De lehet készíteni egy vastagabb mûanyag ételhordót az alján körben 2 mm lyukakat fúrunk 1 cm távolságra egymástól. A következõ sort feljebb 1 cm újra és még 4-5 sort. Az ételhordó tetejébõl vágunk neki korongot amit lesz a préselõ korong.

Házi sajt