Hozzávalók:
1 liter zsíros házi tej
50 dkg. tehéntúró
6 dkg. vaj
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Ízesítéshez: újhagyma (mint a képen), vagy fokhagyma, vagy kömény, vagy durvára őrölt színesbors, vagy bazsalikom, vagy kaukkfű, vagy rozmaring, vagy bármi, ami éppen eszünkbe jut.
*
Elkészítés:
A túrót a tejjel odatesszük főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük.
Forrásig főzzük.
Egy lábosba tesszük a leszűrt túrót és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, valamint ha fűszereset szeretnénk, akkor a fűszereket.
Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg csomómentessé, nyúlóssá nem válik.
Ez lehet kb 8-10 perc.
Ekkor egy tálba tesszük és hűvös helyen (kamrában) hagyjuk hűlni, dermedni.
Ez lehet 1-2 nap.
Utána kivesszük a tálból, fóliázzuk és hűtőben tároljuk.
Lehet szeletelni, reszelni, igen finom különlegességet tálalhatunk, és senki nem mondja meg, hogy nem igazi sajtot teszünk az asztalra.