Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír vagy kacsa,de olajjal is készíthetjük, 1 db tojás, 1csipet só, 1 evőkanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz
Meggyes töltelék:
Először a tölteléket készítjük el,hogy lehűljön!
1 kg kimagozott meggy, 2 evőkanál olaj, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor (ízlés szerint mehet több is), 1 teáskanál fahéj.
Tetejére:
Pici olaj
Édes morzsa:
Hozzávalók:
10 dkg zsemlemorzsa,
2 evőkanál kristálycukor,
Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
Töltelék me
*****—jj
*
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük, közepébe mélyedést teszünk. Ide tesszük az olvasztott zsírt és tojás, ezzel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót és az ecetet, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor kényelmesebben dagaszthatjuk ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. 15 percig dagasztjuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz és a kezünkhöz sem ragad. A tésztát két felé vesszük és kigömbölyítjük. Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
Megjegyzés: Horváth Anna receptje szerint melegített lábassal kell lefedni a tésztát, következőleg kipróbálom.
A tészta kinyújtása/húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal/lepedővel (nálam lepedő volt) leterítjük és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát kivesszük az asztal közepére tesszük és elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk. Ezzel el is készült a házi rétestésztánk. Most már készen a töltésre.A tölteléket a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,majd a maradékot eloszlatva tegyük a tésztára,a széleit ráhajtjuk a töltelékre,majd a teritő segitségével göngyöljük fel.Sütőpapirral bélelt tepsire tesszük,tetejét megkenjük olajjal,majd 200 C előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.Tetejére vanilíás porcukor.Jó étvágyat kívánok!Tetejét megkenyük olajjalSütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A szélét ráhajtjuk a töltelékre, A szélét ráhajtjuk a töltelékre, A szélét ráhajtjuk a töltelékre,
Töltelék elkészítése:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát,hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,hozzáadjuk meggyet,cukrot fahéjat és picit kevergetjük még.Hagyuk kihűlni.
Édes morzsa készitése:
Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Addig a búzadara is megpuhul. hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még,
hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk, hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk, hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,
Édes morzsa készitése:
Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.