Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
7 g szárított élesztő, 3 ek. + 3 dl. Langyos tej, 1 csipet só, 3 dkg cukor, 3 dkg megolvasztott, de már kihűtött margarin, 50 dkg finomliszt
Hozzávalók az ízesítéshez:
12,5 dkg puha margarin, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 citrom reszelt héja, 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj, 20 dkg mazsola
Hozzávalók a lekenéshez:
2 ek. Cukor, ¼ dl tej, ¼ dl tejszín
*
Elkészítés:
Egy nagy tálba beleszórom az élesztőt, simára keverem 3 ek. langyos tejjel, majd az olvasztott margarint, a cukrot, a csipet sót hozzákeverem a 3 decinyi langyos tejhez. Pár perc után, amikor már habos a tejes élesztő, akkor hozzákeverem a vajas-cukros tejet. A legalacsonyabb fokozatra kapcsolt mikróban meglangyosítom a lisztet, mert így hamarabb megkel a tészta.
Fakanállal kevergetve apránként hozzáadom az élesztős-margarinos-cukros tejhez a langyos lisztet. A gépi dagasztókarokkal 6-7 percig dagasztom a tésztát, majd a kész tésztabucit vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy minden oldalát vékonyan bevonja az olaj, ne száradjon ki a tészta. Folpackkal befedem, meleg helyen duplájára kelesztem, és lisztezett deszkán 1 perc alatt átgyúrom. 40×50 cm-es téglalappá nyújtom a tésztát, majd megkenem a puha margarin, a vanília, citromhéj, fahéj keverékével, megszórom az előzetesen felforralt, majd leszűrt puha mazsolával. Felcsavarom, 2 egyenlő részre vágom, majd a 2 db kb. 25 cm hosszú hengert 12-12 szeletre vágom. Az így kapott csigákat kimargarinozott 25×35 cm-es tepsibe teszem, meleg helyen duplájára kelesztem.
Ha a csigák már megkeltek, 200 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Még forrón mindegyiket alaposan megkenem a cukor, tejszín és tej keverékével.