Házi krémes karamell öntettel

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Afraa

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Haladó

Házi krémes karamell öntettel

Recept leírás:

Hozzávalók:

kb 250 gr leveles tészta
5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
1/2 rúd vanília, vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
A karamell öntethez:
kb 5-10 dkg cukor (nem mértem, csak szórtam)
kb 1 dl tej
és mivel nem lett elég sűrű, ezért pici, kb 1 teáskanálnyi karamellás pudingport is kevertem hozzá.

*

Elkészítés:

A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez – valamivel nagyobb is lehet, az összehúzódásra számítva -.
Forró sütőbe tesszük, majd egyenletesebb tűznél rózsaszínűre sütjük.
A krémhez először a tojásfehérjéket egy habüstben a cukor 2/3-val gőz felett keményre verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával (vagy van. cukorral).
A tojássárgákat elkeverjük a maradék cukorral, a liszttel és a megmaradt hideg tejjel.
Hozzáöntjük a forró tejhez, és addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a krém elválik a lábas falától.
Levéve a tűzről még melegen hozzákeverjük részletekben a fehérjehabot, majd azon melegében rásimítjuk az egyik tésztalapra.
A másik lapot felkockázzuk és ráhelyezzük a krémre. Jól kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk, a karamell krémmel meglocsoljuk és jóízűen elfogyasztjuk.
(A karamell öntethez először felolvasztjuk a cukrot egy lábasban, majd hozzáöntjük a tejet. Addig kevergetjük, míg feloldódik újra a cukor, és ha nem elég sűrű a krémünk, még pici pudingport, vagy rizslisztet szórunk rá)
A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből való.

Házi krémes karamell öntettel

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Házi krémes karamell öntettel

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!