Házi kolbász, gyulai módra

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Házi kolbász, gyulai módra

Házi kolbász, gyulai módra

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

10 kg. darált sertéshús (60% színhús, 40% szalonna)
220 g. őrölt piros paprika (a csípőssel együtt)
220 g. só (nem a vákumozott finomított)
10 g. őrölt fekete bors, (lehet kicsivel több is, ízlés szerint)
10 g egész kömény,
2 fej fokhagyma (fokhagymanyomóval szétnyomva

*

Elkészítés:

A gyulai kolbász receptje titkos.
Nem is azt akarom megosztani, hanem azt, ahogy itt környékünkön a Viharsarokban készítjük.
Ez a környék, mondhatni a kolbász hazája.
Majd mindenhol ugyanazzal a fűszerezéssel készítik, de városonként mégis kicsit másképpen.
Gyulán, Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, dinasztiák foglalkoztak a kolbászkészítéssel.
Az általam megadott mennyiségekből gyúrt kolbász mind frissen sütve, mind füstölve kitűnő !
A megadott darált húst, és egyéb alapanyagokat összekeverjük, vékony sertésbélbe töltjük.
A paprika mennyisége lehet különböző a kolbászokban.
Az össz mennyiség viszont egyezik, csak az édes, és a csípős paprika aránya változik.
Mivel gyerekkoromban csöppentem bele a böllérkedésbe, tapasztalataimat összegeztem, és blogomban is írtam róla.
Más disznótoros élmények mellett, megtudhatjátok azt is, hogy zajlik nálunk, egy igazi disznóvágás : http://gasztropajtiabollernapon.
blogspot.
hu/2013/03/bollerkedesem-tortenete.
html

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Házi kolbász, gyulai módra