Hozzávalók:
70 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
2 ek tejföl
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 tk cukor
2 tk só
*
Elkészítés:
elkészítés
A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Míg az élesztő kel, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk a tejes élesztővel és a tejföllel. Lágy tésztát kell kapjunk.
A megdagasztott tésztát kb fél órát kelesztjük (legalább a duplájára), majd ismét átdolgozzuk és négy részre osztjuk.
Az egyes részeket egyenként kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk és négy vagy nyolc részre vágjuk (háromszögekre) attól függően, hogy hagyományos nagy kifliket, vagy kisebb falatkákat szeretnénk készíteni.
A kis háromszögeken még nyújtunk egy keveset, majd a szélesebbik felénél feltekerjük és kiflit formázunk belőlük.
Enyhén kivajazott tepsire tesszük, majd lekenjük sózott tojással vagy vízzel, attól függően, hogy puhább vagy ropogósabb külsejű kiflit szeretnénk.
A sütőt bekapcsoljuk és teszünk bele vizet párologni, amit hagyjunk is folyamatosan benne és ha elpárologna, akkor pótoljuk. A kifliket megsütjük.
sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés