Házi Joghurt *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Krisztina

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

7

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 l házi tej
1 kis doboz élőflórás joghurt (Activia joghurt)
1 nagy üvegedény (fedővel)

*

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, és visszahűtjük 40 fokra.(Az a jó hőmérséklet, amikor az ujjunkat beledugva érezzük, hogy forró, de még nincs kényszerünk, hogy azonnal kirántsuk az ujjunkat.) Ha megfelelő a hőmérséklet, egy kis doboz natúr joghurtot, belekeverünk a tejbe. A tejes fazékra rátesszük a fedőt, és az egészet bebugyoláljuk egy jó meleg pokrócba, majd 6-8 órára megfeledkezünk róla.(Én este későn szoktam elkészíteni és reggelre kész a friss joghurt)
A lényeg, hogy tartósan a 40 fok körüli hőmérsékleten maradjon a joghurt.
6-8 óra múlva a joghurt már fogyasztható. Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.