Hozzávalók:
1 csésze cukor
1/2 csésze viz
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál méz
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
*
Elkészítés:
Tedd egy lábasba a cukrot és a vizet.
Ezután mehet bele a méz, mely kiváló baktériumölő hatású.
Add hozzá a megpucolt reszelt gyömbért is, a szegfűszeget.
(Ha szereted, negyed teáskanál fahéjat is keverhetsz bele.
) Kezd el melegíteni és közben kevergesd.
Amikor elkészült a keverék, vedd le a tűzről, de még kevergesd, azután hagyd állni negyedóráig.
Közben készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit, és kanállal cseppents kis formákat a tepsibe.
Ezután hagyd hűlni az egészet 20 percig, és közben hintsd meg a cukrokat porcukorral.
Ha megszilárdultak, akkor már készen is vannak.
Én betettem a fagyasztóba egy negyed órára.
Ha még hatásosabban köhögés elleni cukrot szeretnénk elkészíteni, akkor a méz és a citromlé nélkül főzzük össze az alapanyagokat, és azokat csak akkor keverjük bele, amikor már szoba-hőmérsékletűre hűlt a cukros-vizes oldat.
Így benne marad a citromban lévő C-vitamin és a méz is jóval hatásosabb.