Házi almás pite

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Andi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

35

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt

  • 20 dkg zsír

  • 20 dkg cukor

  • 1 kis pohár tejföl

  • 1 csomag sütőpor

  • 2 egész tojás

  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • Minél több reszelt alma

  • Fahéj ízlés szerint

  • Kevés zsemlemorzsa (az alma alá – nehogy eláztassa a tésztát)

    Elkészítés

    A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk.

    Az első tésztalapot kinyújtjuk – a zsíros tészta miatt ez nem mindig egyszerű, előfordulhat, hogy darabokban kell beilleszteni a tepsibe, de ott szépen össze lehet igazítani. Nem baj, ha nem tökéletes.

    Ha a lap a tepsiben van, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával – ez segít felszívni az alma levét, így nem áztatja el a tésztát.

    Erre kerül a fahéjjal ízesített, reszelt alma, bőven, hogy jó szaftos legyen a töltelék.

    Ezután kinyújtjuk a másik tésztarészt is, és a töltelék tetejére borítjuk. Ha nem sikerül egyben, nyugodtan igazítsuk össze a darabokat. A felső lapot villával több helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.

    A süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz – ez körülbelül 35–40 perc, de érdemes szemmel tartani.

    Megjegyzés:

    Nem szükséges a tetejét tojással lekenni, és az almát sem kell előre megpárolni. Így marad friss, gyümölcsös, és természetes ízű a sütemény.

Házi almás pite