Hozzávalók:
Barna tészta:
15 dkg liszt
5 dkg Rama
7 dkg cukor
kevés sütőpor
1 ek tejföl
1 ek keserű kakaópor
Fehér tészta:
50 dkg liszt
20 dkg Rama
25 dkg porcukor
1 tojás
kevés sütőpor
3-4 ek tejföl
Kenéshez:
barackklekvár
Szóráshoz:
laponként 15 dkg durvára vágott dió , ízlés szerinti
Krém:
0,5 l tej
3 púpos ek liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor, vagy aroma
30 dkg Rama
Tetejére:
porcukor
vagy olvasztott csoki is kerülhet rá
*
Elkészítés:
elkészítés
A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük ,míg a fehér tészta készül.
A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk.Három cipót készítünk belőle.
Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot.(én benedvesítettem az asztallapot,erre terítettem a sütőpapírt. Méretre nyújtottam a tésztát és áthúztam a tepsi hátuljára.)
Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.)
A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét.
Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön.
Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el.
Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel.
Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Beletesszük a vaníliát. Hagyjuk kihűlni (mikróban ,magasfalu edényben szoktam főzni. Így nem kozmálhat oda az alja A főzés ideje alatt 3-4szer ki kell venni és simára keverni. .).
Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű margarint szinte kanalanként adogatjuk hozzá.
Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk!
A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető!
sütési hőfok:
180°C


