Hozzávalók:
500g liszt
1ek.10%-os ecet
1mk.szódabikarbóna
1dl szódavíz(buborékos)
3ek.joghurt (vagy tejföl)
1mk.só
1tk.cukor
250g sertés zsír
*
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat összekeverjük.
A zsírból 2 evőkanálnyit hozzáadunk és a többi nedves hozzávalókat, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A liszt mindig változó.
Van mikor több nedvességet igényel.
Ezért a szódavizet fokozatosan adjuk hozzá.
Nekem pont egy dl kellett, másnak lehet picit több kell.
Ezután jól kidolgozzuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát.
A zsír egyharmadával megkenjük a tésztát, majd összehajtogatjuk.
Újabb nyújtás, itt már nem zsírozunk csak hajtogatunk.
Fél órára hűtőbe tesszük dermedni.
Újabb nyújtás, majd a maradék zsír felével megkenni és összehajtani.
Újabb nyújtás és hajtás, majd hűtőbe tesszük újabb fél órára.
Az idő letelte után újabb nyújtás, majd a zsír maradékával megkenni, hajtani.
Újabb nyújtás és hajtás.
Végül ujabb fél óra hűtés.
Ezután már csak nyújtás és töltés, izlés szerint.
Ezt a tésztát le is fagyaszthatjuk, ugyanúgy mint a levelest.


