Hozzávalók:
Ez az adag felezhető!
1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj
1 tojás
1 pohár nagy pohár tejföl, vagy kefir (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor , el is maradhat
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő
Töltelék:
1 közepes fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só
ízlés szerint örölt bors
*
Elkészítés:
A tejet kéz melegre langyosítod, belemorzsolod az élesztőt, cukrot és 1 evőkanál lisztel elkevered, egyet pedig a tetejére szórsz, félre teszed.
Míg kel, tálba szitálod a lisztet, belekevered a sót, vajat rá vagdosod kis darabokban, majd elmorzsolod a liszttel.
Közepébe mélyedést készítesz, ide tedd a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt.
Ezt a robotgép spiráljával dagaszd addig míg sima, fényes felületű lesz a tészta.
Vagy egy lisztezett tálba vagy fóliába tedd és mehet a hűtőbe.
Akár előző nap is elkészítheted, de minimum fél órát hagyd ott.
Most készítsd el a tölteléket.
A káposztát reszeld le, sózd meg, hagyd állni fél órát.
Az nem túl forró olajra ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szoba-hőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákened a töltelék felét, majd hajtogatni kell Képzeletben harmadold.
A jobb oldali részt a középsőre hajtod, majd ennek tetejére a bal oldalit.
Az így kapott részre is tegyél tölteléket.
Ezután fentről lehajtod középig, majd alulról is felhajtod a közepéig, végül egymásra hajtod.
30 percre tedd hűtőbe.
Ezt a műveletet még egyszer ismételd meg.
Végül ujjnyi vastagra nyújtsd ki, éles késsel rácsozd be, és egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki Sütőpapíros tepsin újra kell keleszteni, egész felvert tojással kend le, majd 180-190 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sül Mint említettem előző nap is elkészítheted, a tésztát is és a tölteléket is.
A káposztát ne tedd rá vastagon, de legyen mindenhol.
Nyugodtan felezd meg az adagot, én is ezt tettem Í gy is rengeteg lesz belőle.
Ami pillanatok alatt elfogy.


