Hozzávalók:
3 ek vaj
1 db közepes vöröshagyma
2 db fehérrépa
4 db közepes sárgarépa
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 tk fűszerpaprika
1 ek só
1 púpos ek liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
2 dl tejföl
½ csokor petrezselyem
A hajdinagombóchoz:
1 csésze (2,5 dl) hajdina
1 tk só
1 db kicsi fej vöröshagyma
1 tk vaj
1 db tojás
1 ek liszt (gluténmentesen: Miklós’ Universal mix liszt)
1 mk őrölt fekete bors
½ csokor petrezselyem
*
Elkészítés:
A hajdinát alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főzni, megsózzuk, majdnem teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A leveshez az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket, paradicsomot, paprikát, kicsit együtt pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük kb.
12 dl vízzel.
Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Amikor megpuhultak (kb.
30 perc), botmixerrel pürésítjük.
A lisztet simára keverjük a tejföllel, egy kevés vízzel hígítjuk, a leveshez öntjük, felforraljuk, így sűrítjük be a levest.
A felaprított petrezselymet a tetejére szórjuk.
A gombóchoz az apróra vágott kisebbik hagymát megdinszteljük a vajon, amikor kihűlt, a hajdinához keverjük a tojással, sóval, borssal, liszttel, aprított petrezselyemmel együtt, és lobogó, sós vízben, vizes kézzel, diónyi gombócokat formálva, megfőzzük.