Hozzávalók:
Tésztához:
1 dl tej
2 db tojássárgája
10 g élesztő
52 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg sertészsír
1 vaniliáscukor
1 db citrom 1 db narancs reszelt héja
Töltelékhez:
120 ml víz
13 dkg cukor
1 maréknyi mazsola
20 dkg darált dió és 20 dkg mák
1 db citrom, 1 db narancs reszelt héja
1 vaniliáscukor
3 dkg morzsa
*
Elkészítés:
A tejet a tojássárgát az élesztőt csomómentesen elkeverjük (az élesztőt nem szükséges felfuttatni)
a lisztet és a porcukrot összeszitáljuk.Belekeverjük a sót,a citrom és narancshéjat,majd elmorzsoljuk
a vajjal és a zsírral.Végül összegyúrjuk a tejes résszel.Gyorsan dolgozzunk,hogy a kéz melegétől
ne lágyuljanak nagyon az anyagok.Négy részrte osztjuk,és egy órát hideg helyen pihentetjük.
A töltelékhez a vizet a mazsolával és a cukorral,vaniliáscukorral felforraljuk,közben a dióhoz / mákhoz
hozzáadjuk a morzsát és a reszelt citrom és narancs héját.Majd az egészet összekeverjük.
Hideg helyre visszük,picit állni hagyjuk.
A lehült tésztákat kb.20×25 cm-es téglalappá nyujtjuk,ebbe simítjuk a fele dió tölteléket.
Feltekerjük.Sütőpapírra tesszük,a többi tésztát is megtöltjük.
Két tojássárgájával megkenjük a négy rudat,majd hagyjuk rászáradni.
Utána tojásfehérjével kenjük meg,és azt is hagyjuk rászáradni.
Megszurkáljuk,majd 200 fokos előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
30 napig eláll.Jó étvágyat hozzá!!


