Hozzávalók:
500 g. száraz vörösbab,
3 nagy fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kanál zsír,
1 kisebb csili,
2 nagyobb paradicsom,
só.
3 cl. whiskey (ez elhagyható, de elkapott a vadnyugat heve)
*
Elkészítés:
Az ételt Wokban csináltam, mert ezt tartottam legalkalmasabbnak erre a filmekben látható vas serpenyő helyett.
A babot 6 órával előtte beáztattam.
( lehet kicsivel több is) A hagymát nagyobb darabokra felvágtam.
Wokban csináltam, ami mint kiderült tökéletes volt a feladatra.
A wokot felforrósítottam, majd zsíron megpirítottam a hagymát.
Ráöntöttem a whiskey-t, és óvatosan úgy fordítottam, hogy láng érje.
Azonnal meggyulladt, és pillanatok alatt el is lobbant.
Ezt a műveletet flambírozásnak nevezzük, és bevett konyhai fogás.
Enyhén megsóztam, majd hozzáadtam a babot, az áztatóvíz egy részével együtt.
Belekerült a darabolt paradicsom is.
A vizet időnként pótoltam, és addig főztem, míg a bab megpuhult, és a hagyma szét nem főtt.
Közben beletettem egy kisebb csilit, ( jó helyette a hegyes zöldpaprika is) Akkor vettem le a tűzről, mikor már nem volt rajta lé, csak egy sűrűbb szaft.