Hozzávalók:
30-40 dkg fejtett tarkabab
1 szál füstölt kolbász
olaj
liszt
tejföl a habaráshoz
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
2-3 babérlevél
1 evőkanál 10 %-os ételecet
levesbetétnek csipetke:
10 dkg finomliszt
1 db tojás
só
A fűszerek Toldi fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
A babot előző este többszörös mennyiségű vízbe beáztatjuk.
Én minden habart leves, és főzelék készítését a rántással kezdem, és erre teszem föl az ételt. Nagymamám így csinálta, és én is tovább folytatom a hagyományt.
Tehát először egy kevéske olajjal és kevéske liszttel világos rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, borssal, rátesszük a babot és a kolbászt, felöntjük kb. 2 liter(áztató) vízzel (először kevesebb vízzel elkeverjük, és utána öntjük fel a teljes mennyiséget). Babérlevéllel ízesítjük.
Kb. 2.5-3 órán át főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul, a végefelé sózzuk. Amikor majdnem puha a bab, rakhatunk bele csipetkét, de vigyázva a mennyiséggel, mert megdagad benne. Majd habarást készítünk a tejfölből és egy kevéske (1-2 kkanál) lisztből. A levesből teszünk egy keveset a habaráshoz (hőkiegyenlítést végzünk), jól elkeverjük, és ráöntjük a levesre, majd elkeverjük benne, összeforraljuk.
Aki szereti, még ízesítheti 1 evőkanál ecettel.
Csipetke elkészítése: a lisztet összegyúrjuk a tojással, pici sóval, cipót formázunk. A cipóból kis darabokat csipkedünk a majdnem kész levesbe, és készre főzzük.