Hozzávalók:
50 dkg köles
só
2 l tej
7 dkg vaj/margarin
6 ek. cukor
25 dkg túró
7 tojás
3 dl tejföl
40-50 dkg gyümölcs (sárga- vagy őszibarack, meggy, szilva stb.)
*
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott kölest csipetnyi sóval ízesítve megfőzzük a tejben (addig amíg a köles teljesen magába szívja a tejet), közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett. Ha kész beletesszük a vajat, a cukrot és jól elkavarjuk.
Megvárjuk, amíg kihűl, és hozzáadjuk a túrót, meg a tojások jól kikevert sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy kb. 30 cm-es átmérőjű piteformát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a kölesmálét, és egyenletesen elterítjük, úgy hogy kb. 5 cm magas legyen. Megkenjük tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt gyümölcsöket (télen befőttet is lehet), majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).