Hozzávalók:
Hozzávalók 10 főre
2 tojás
1 ek liszt
1 ek kakaó
1 cs sütőpor
5 ek kristálycukor
1 bögre rizs
1 ltej
1 marék mazsola
1 cs vaníliás cukor
2 dltejszín
1 cs zselatinfix
csipet só
2-3 őszibarack
kb. 450 g joszta,szamóca, meggy, ribizli, málna, szeder
2,5 dl szamócalé
1 cs piros tortazselé
*
Elkészítés:
Tejberizs torta
Elkészítés
A rizsből, 2 evőkanál cukorból, vaníliás cukorból, sóból 1 l tejjel tejberizst főzünk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a megmosott mazsolát is, és az egészetteljesen kihűtjük.
A tojássárgákat 2 evőkanál cukorral habosra verünk. Ehhez hozzászitáljuk a lisztben elkevert sütőport és kakaót, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 180°C-on kb. 15 percig (tűpróbáig) sütjük, majd kihűtjük.
A tejszínt a zselatinfixszel és 1 evőkanál cukorral felverjük, és a kihűlt rizshez keverjük.
A tortaforma aljára tesszük a tésztalapot, erre kanalazzuk a rizs felét. A meghámozott, feldarabolt őszibarackot ráhalmozzuk, majd kicsit belenyomkodjuk. Erre tesszük a rizs másik felét, jól elegyengetjük. Tetejét beborítjuk a piros gyümölcsökkel.
A tortazselét a meggylével folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd 2 perc után a piros gyümölcsökre borítjuk. Legalább fél órára tegyük hűtőbe, hogy jól megszilárdulhasson a torta.
sütési hőfok:
180°C
