Hozzávalók:
Kovász:
Sütés előtti este bekeverem a kovászt.
40 dkg liszt BL 80,
1 dkg élesztő
3 dl víz,
Ezekből egy fakanál segítségével galuskaszerű masszát készítek, és lefedve a konyhapulton hagyom.
Másnap
50 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
1 ek burgonyapehely
2 dkg só,
2 dkg friss élesztő
2 ek, olaj
3 dl víz ( ez lehet több vagy kevesebb a liszt minőségétől függ )
*
Elkészítés:
Elkészítése:
A hozzávalókat, kimérem egy kelesztő tálba, ( a víz, és az olaj kivételével, ) és az egész kovászt hozzáadom, a vizet is adagolva nagyon jól kidogozom. Ha már a tészta elválik a táltól akkor az olajt bele dogozom, és letakarva, kb 2 -2, 20 percig kelesztem. Az első 40 percnél átgyúrom majd vissza teszem kelni , ha már szépen meg kelt ekkor kiborítom egy munkalapra, és megformálom,és amibe sütöm kibélelem szilikonos sütőpapírral. Itt is hagyom kelni 20 percig, majd bevágom a tetejét, és még addig kelesztem míg a bevágások szépen kinyílnak. Ekkor már a sütő előmelegítve van, a tésztát bespiccelem vizel és a tetőt is majd 250 fokon sütöm kb 1,20 percig de ez sütőtől függ. Majd az utolsó 10 – 15 percben tető nélkül addig míg a kívánt színt el nem éri. Majd rácsra tesszük és meg spricceljük vizel.