Hozzávalók:
4 db húsleveskocka
1 kk ételizesítő
½ cs. apróra vágott petrezselyemzöld
Májgombóchoz:
1 tömlős Gyulai májas
2 zsömle (vagy 2 szelet kenyér)
1 kis tojás
1-2 ek. liszt
1 kis fej hagyma
½ ek zsír
só (ízlés szerint)
1 tk bors
3 tk majoránna
½ cs. petrezselyemzöld
*
Elkészítés:
Van, amikor nincs időnk hosszasan főzni, de ennénk egy kis levest, ilyenkor nálam a májgombóc leves a nyerő, amit húsleveskockából és májasból készítek, fél óra alatt kész van, lehet is enni a finom, gőzölgő, meleg levest.
Először a májgombóc alapját készítem el. A zsíron szép barnára pirítom az apróra vágott hagymát, a tűzről levéve hozzáadom a májast, jól elkeverem. Ehhez jön az áztatott és kinyomkodott zsömle, vagy kenyér, a tojás, és a fűszerek. Hozzáadom a lisztet, annyit, hogy jól formázható massza legyen, végül az aprított petrezselyemzöldet is belekeverem. Ennek kb. 10 percig pihenni kell, addig felteszek 2 liter vizet, amikor forr, beleteszem a húsleveskockákat, az ételitesítőt(ha kell még lehet sózni), az apróra vágott petrezselyemzöldet. Amikor már jól összeforrt, evőkanállal megformázva belerakom a májgombócokat és addig főzöm, amíg feljönnek a tetejére. Egyet ki szoktam venni, megnézem, megfőtt-e, ha kell még főzöm 1-2 percig.