Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg sima liszt
3 dkg vaj/margarin
1 tojás sárgája
pici só
2 dl tej
2 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
Töltelék – I.:
kakaó + cukor (ízlés szerint)
Töltelék – II.:
1 púpos teáskanál kakaó
2 evőkanál cukor
1 tojásfehérje
Kenéshez: olvasztott vaj/margarin
Tetejére: porcukor (elhagyható)
*
Elkészítés:
A tálba szitált lisztben mélyedést készítünk. Beletesszük a cukrot, az elmorzsolt élesztőt, és ráöntjük a langyos tej felét. Felfuttatjuk (10-15 perc). Beleöntjük a maradék langyos tejet, a tojás sárgáját, a pici sót, összedolgozzuk. Majd a langyos vajat/margarint, és szép sima tésztát készítünk. – Letakarva 45 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 25*30/35cm), olvasztott vajjal/margarinnal megkenjük.
I. Töltelék: Rászórjuk a cukrozott kakaót.
II. Töltelék: A tojásfehérjét felverjük habnak, és belekeverjük a kakaós cukrot. A masszát a megkent tésztára kenjük.
A rövidebb oldalától feltekerjük, és 12 szeletre vágjuk.
Vajazott/margarinozott – szilikon lapos – tepsibe rakjuk, kicsit távolabb egymástól.
Nem kell még keleszteni, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-15 percig sütjük (sütő függő!!!!).
(Recept variáció)