Hozzávalók:
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt, 5 dkg fehér tönkölyliszt, 2,5 dkg búzasikér, ½ teáskanál XILIT, 1 teáskanál só, 2,5 dkg vaj, 1 dkg élesztő, (friss) 0,5 dl cukrozatlan habtejszín, 1,25 dl langyos víz, 1 tojás sárgája + 1 teáskanál tejfölt simára habarva
*
Elkészítés:
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és tejszínnel elhabart langyos vízben felfuttatjuk.
Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős keveréket.
5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
Kicsit megdögönyözzük, 8 egyforma részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és kör alakban 2-3 cm-re egymástól egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, egy sütőpapírt ráhelyezve pedig még 60 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy ecsettel sütés előtt finoman megkenjük a tejfölös tojássárgájával, megszórjuk tetszőleges magokkal (én tökmagot, napraforgómagot és lenmagot használtam), és 17-18 perc alatt készre sütjük (legyen szép aranybarna a teteje, tudjátok, olyan kalácsos színű). Én 15 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek. Ha kihűlt, ehetjük is!
Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni, bár még másnap is bőven puha lesz.
Természetesen beilleszthető cukorbetegek és inzulin-rezisztensek szénhidrát diétájába is!!
A számok:
1 kalácsbuciban – feltételezve, hogy egyformák lettek – 19,66 g ch van.
1 kalácsbuciban, ha nem durumliszttel készült, hanem mondjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, akkor 15,91 g ch van.