Hozzávalók:
500 g sertés gulyáshús (javasolt: lapocka vagy comb),
500 g marha gulyáshús (javasolt: lábszár vagy nyak),
2 nagy hagyma,
3-4 darab répa,
2-3 darab fehérrépa,
1 kg krumpli,
5 evőkanál olaj vagy zsír,
5 teáskanál pirospaprika,
1/4 tk. őrölt köménymag,
2 db babérlevél,
1/4 tk. babérlevél,
2,5 tk. só,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika.
*
Elkészítés:
~A gulyásleveshez első lépésben készítsd elő a hozzávalókat: aprítsd fel a hagymát, vágd 2-3 cm-es darabokra a húst, karikázd fel a répát és fehérrépát fél-egy cm-es karikákra, pucold meg és vágd kockákra a krumplit, vágd 8 részbe a zöldpaprikát és kockázd fel a paradicsomot.
~Egy nagy lábasban pirítsd üveges és arany közöttire a hagymát a zsiradékon, közepes tűzön.
Ez kb.
7 perc.
~Vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köménymagot, keverd el.
~Tedd vissza a tűzre, add hozzá a húst, keverd jól el.
Pirítsd 6-7 percig, időnként megkeverve, amíg a hús el nem kezd levet ereszteni, és minden oldalán megbarnult.
~Sózd és borsozd, add hozzá a babérlevelet, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, keverd el és főzd további 5 percig, néha megkeverve.
~Öntsd fel fél liter vízzel, és fedő alatt alacsony tűzön főzd egy órán keresztül.
~Add hozzá a répát és a fehérrépát, főzd tovább fedő alatt, lassú tűzön 20 percig.
~Ekkorra a húsnak majdnem puhának kell lennie.
Öntsd fel ismét kb.
fél liter vízzel, add hozzá a krumplit.
Forrald fel és főzd még 15 percig fedő alatt.
~A gulyásleves tulajdonképpen elkészült.
Érdemes megkóstolni, hogy a hús (főleg ha kétféléből készíted) megfőtt-e.
Ilyenkor lehet hozzáadni csipetkét vagy galuskát.
~Jó étvágyat!~