Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár
2 db közepes fej vöröshagyma
2 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb fehérrépa
1 db kicsi zeller
40 dkg burgonya (tisztítva)
1 ek fűszerpaprika
1 ek só
1 tk őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 mk őrölt fekete bors
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír
½ csokor petrezselyem
zellerlevél
*
Elkészítés:
A hagymákat kockára vágjuk.
A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockákra daraboljuk.
A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikával összekeverjük.
Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
Fedővel lefedve, saját levében 90 percig főzzük.
Elkészítjük a csipetkét.
Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zeller zöldje, felöntjük 2 l -2, 5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük.
Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
A csipetkéhez: 1 db tojás, 80-100 g liszt, 1kk só.
Elkészítés: A tojást összegyúrjuk a sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz.
Lisztezett tányérra csipegetjük, én hagytam egy kicsit állni, aztán sós vízben külön, kb.
5 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, így nem ragadnak össze.
Legközelebb kisebbre fogom csipegetni, mert jól megnőttek főzés közben.