Hozzávalók:
2 szelet füstölt főtt sonka (kötözött is lehet)
A spárgapüréhez:
250 g. fehér spárga,
1 csomag újhagyma,
frissen őrölt só, és bors,
3 merőkanál alaplé, (csont, hús, zöldség)
1 pohár natúr joghurt (150 g.)
1 ek. étkezési keményítő,
1 kiskanál citromlé,
kevés olíva olaj (lehet napraforgóolaj is)
*
Elkészítés:
Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben, vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.
A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük.
Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen.
Kevés olíva olajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét, ( fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös – körül ) majd kivesszük a serpenyőből.
Ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát is.
Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra vágva.
Együtt dinszteljük, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét öntünk hozzá.
Hozzátesszük a karamellizált spárga sípokat is.
Addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken.
Közben sózzuk, borsozzuk.
Az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.
Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és ezzel a pürét felforraljuk.
Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk.
Ezzel tálaljuk a grillezett sonkát.
A krém selymes, az újhagyma, és a joghurt miatt pikáns, a rövid pirítás miatt komplex íze, kitűnő harmóniában van a sült sonka füstös, sós ízével.