Gőzgombóc

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zsuzsi2

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Haladó

Gőzgombóc

Gőzgombóc

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 dkg cukor
2 g só
1 tojássárgája
1 egész tojás
2,5 dl tej
2 dkg margarin
2 db citrom reszelt héja
keményre főzött szilvalekvár

*

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, géppel alaposan kidolgozzuk a tésztát (dagasztóvéggel, tehát dagasztjuk).
Mikor jól kidolgoztuk, lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kigömbölyítjük.
A kelesztő tálat vékonyan kikenjük olajjal, majd ebbe beletesszük a tésztát. A tészta tetejét is lekenjük vékonyan olajjal. 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, előkészítjük a gőzölő edényt. Egy nagy fazékba kevés vizet töltünk. Fém süteménykiszúrót teszünk a lábas aljára, majd erre a csatos tortakarikánk alját tesszük. A víz ne érjen a tortakarika fölé. Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortakarika aljára, hogy ne ragadjon rá a gombóc.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és hengerré sodorjuk. Annyi darabba vágjuk, ahány gombócot szeretnénk. Ez a mennyiség, elvileg 12 gombóchoz elég, de nekem csak 7 lett, így jó nagyok lettek gőzgombócaim:)
A darabokat kigömbölyítjük, 5 percig pihentetjük, majd kilapítjuk őket. Közepükbe teáskanálnyi lekvárt teszünk. Becsomagoljuk, összecsipkedjük a szélét, majd gombóccá gömbölyítjük. Óvatosan gömbölyítsük, és a lekvár a tészta közepére kerüljön, hogy főzés közben ne tudjon kifolyni.
A fazekat feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk a vizet. Mikor forr a víz, bele teszünk annyi gombócot, ami kényelmesen elfér (vigyázat, nőni fognak ). Lefedjük egy olyan fedővel, ami nem enged ki egy kevéske gőzt sem. Nem baj, ha lyuk van a fazekunk fedőjén, én lefedtem egy törlőruhával.
15 percig gőzöljük a gombócokat, és közben NEM SZABAD LEVENNI A FEDŐT, mert összeesik a gombóc. 15 perc után kész. Kivesszük, és vaníliasodóval valamint cukrozott mákkal kínáljuk.
Jó étvágyat!

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Gőzgombóc