Hozzávalók:
Hozzávalók a gombóchoz:
500 g sertés darálthús
100 g rizs
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csapott evőkanál őrölt fűszerkömény
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors.
További hozzávalók:
800 g savanyú káposzta
2 evőkanál őrölt pirospaprika
2 db babérlevél
annyi víz,hogy éppen csak ellepje majd.
*
Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk.
Kisebb gombócokat formázunk és egy tálcára, deszkára tesszük.
Egy magas falú fazék alját kibéleljük egy kevés savanyú káposztával.
Erre jöhetnek a gombócok.
Hagyjunk közöttük távolságot, mivel a rizs miatt térfogatuk nő majd.
Erre jöhet egy jó adag savanyú káposzta.
A káposzta tetejére szórunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát.
Majd ráhelyezzük a maradék gombócokat és végül ráhelyezzük a maradék savanyú káposztát.
Ezt felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Erre rászórunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát és rátesszük a babérleveleket.
Lefedve kis lángon főzzük kb.
egy órát.
Néha a fazék fülénél fogva megrázzuk kicsit, oldalti irányban.
Én nem szoktam tenni rá rántást, a rizs nálam mindig elszívja a vizet.
De ha valaki úgy szereti tegyen rá nyugodtan.
Mi, ha van egy kis leve, tunkoljuk kenyérrel.