Hozzávalók:
30 dkg, krumpli
egy közepes méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szál zeller levél (ennek híján egy nagy csokor petrezselyemzöld)
1 tv paprika
1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
só, őrölt bors
hüvelyes erőspaprika, ha szeretjük
A rántáshoz:
1 evőkanál zsír vagy fél dl. étolaj
2 evőkanál liszt
Gombóchoz a főtt burgonyán kívül:
diónyi zsír
2 evőkanál zsemlyemorzsa vagy 1 evőkanál búzadara
1 tojás
és annyi liszt, hogy gyúrható tésztát kapjunk
2 mokkáskanál őrölt pirospaprika
*
Elkészítés:
A krumplit felkockázzuk és kb.
2, 5-3 liter sós vízben puhára főzzük.
Szűrőkanállal kiemeljük a burgonyakockákat, s hagyjuk kihűlni.
A krumpli főzővízébe belereszeljük a vörös – és a fokhagymát, hozzáadjuk a zellerlevelet, karikázott tv paprikát, szeletelt paradicsomot, ha szükséges utánasózunk.
Frissen őrölt borssal ízesítjük még.
Ha megfőtt, rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel, majd belefőzzük a levesbe.
Közben – ha már kihűlt a krumplink -, akkor összegyúrjuk a gombóchoz a hozzávalókat, s rudakat sodrunk a tésztából, majd feldaraboljuk, s kis gombócokat gömbölyítünk.
Belefőzzük a levesbe.
Tálalhatjuk tejföllel vagy anélkül is, az igényeknek megfelelően.