Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
fél kg burgonya
1 ek olaj
1 ek pirospaprika
1 tojás
fél kg liszt
1 evk.vaj
1 csipet só
1 csipet só
*
Elkészítés:
A megtisztított, felkockázott burgonyát feltesszük főni, közben az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, majd lehúzva a tűzről meghintjük pirospaprikával. Felengedjük vízzel, és többször visszapároljuk, hogy a hagyma minél jobban szétfőjön, majd mehet bele só, bors ízlés szerint. Addigra valószínűleg megfőtt a burgonya.
Az alapot a krumpli főzőlevével felöntjük, a burgonyát melegen áttörjük, hozzáadjuk a vajat.
A levest átszűrjük, ha szükséges, felengedjük még egy kis vízzel, forralunk egyet rajta, majd el lehet alatta zárni a tüzet, mert a gombóc tésztájának összeállítása alatt esetleg túlfőhet.
Én ezt az egyszerű krumpligombóc tésztát készítem: áttört burgonya, vaj, tojás, annyi liszt, amennyit felvesz, ezt alaposan összegyúrjuk.
Ebből a tésztából apró, gombócokat formázzunk. Eközben a levest visszatesszük a tűzre, lisztbe hempergetjük, és amikor a leves forrni kezd, beledobáljuk a gombócokat.
Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, kész.