Hozzávalók:
Hozzávalók: 1000 g
40 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
2 fej vöröshagyma
2 tojásnyi zsír
*
Elkészítés:
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk és egy 4 literes fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy 1 újnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük megsózzuk ( egészen kásaszerű legyen ). A lisztet beleöntjük fakanállal jól elkeverjük szinte dagasztjuk. A dagasztást addig végezzük amíg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig amíg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén vagy gyenge gázlángon alátéttel. A vörös hagymát megtisztítjuk apró kockákra vágjuk és a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy lábasban kevés hagymás zsírt teszünk,és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk amíg az anyag tart. Sütőben vagy tűzhelyen a kiszaggatott dödöllét megpirítjuk. Hideg tejföllel meglocsoljuk.
A dödöllét új burgonyából nem lehet készíteni.


