Hozzávalók:
Hozzávalók 4 tenyérnyi darabhoz:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 tojás sárgája
Só
80 dkg apró koktélparadicsom
3 dl balzsamecet
3 dl száraz vörösbor
3 ek barnacukor
Só, bors
1 tojás
*
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal és a zsírral.
Gyors mozdulatokkal, és ha lehet, hideg kézzel dolgozzunk.
Mikor már nincsenek benne nagy vajdarabok, hozzáadjuk a tojás sárgáját, egy nagy csipet sót és annyi vizet, hogy éppen összeálljon a tészta.
Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Addig egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük a bort és a balzsamecetet, forralva a felére redukáljuk a mennyiségét ( balzsamecetkrém ).
A tésztát kivesszük a hűtőből, négy egyforma részre osztjuk.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra, kerekre nyújtjuk őket, áttesszük egy sütőpapíros tepsibe.
A közepükre (a szélein 5 centit szabadon hagyunk ) elosztjuk a koktélparikat, megsózzuk, majd alaposan megcsorgatjuk a balzsamecetkrémmel (de azért ne ússzon benne ).
A szabadon levő széleit felhajtjuk, megkenjük a felvert tojással.
180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.