Hozzávalók:
2 kg. sertésoldalas,
2 kg. krumpli,
80 dkg. sárgarépa,
20 dkg. petrezselyem gyökér,
1/2 zeller,
1/2 fej fokhagyma,
4 fej hagyma,
1 csilipaprika,
1 kanál olvasztott mangalica zsír,
néhány ág rozmaring, kevesebb curry levél, vagy kakukkfű,
só, frissen őrölt bors.
*
Elkészítés:
Az oldalast minden oldalán bedörzsöljük kevés olvasztott mangalicazsírral, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal.
Ezután megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk a krumplit, a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, és a zellert.
Tepsi aljára terítjük a zöldségeket, rászórjuk az ízlés szerint felvágott vöröshagymát is.
Csak enyhén sózzuk.
A tetejére tesszük a befűszerezett oldalast egyben, mellé rozmaring, és más hozzá illő zöld fűszereket, amiket a sütés után kiemelünk.
( illik hozzá még a zöld curry fűszernövény, de nem az őrölt curry, a kakukkfű is) ( kertemben mások mellett ezek is megtalálhatók ) Lefóliázva, nem a legmagasabb hőfokon 90 percig sütöm ( Igen !
Valóban másfél óráig, mert ezalatt a zöldségfélék a kisült hús levével megszívják magukat, fűszerekben gazdagok lesznek, elegendő levet gyűjtenek maguk alá ahhoz, hogy párolódjanak ) A legvégén, a fólia levételét követően, a hús is kap egy kis ropogós kérget, valamint az addig csak párolódott zöldségfélék is veszítenek bőséges levükből is.
A csilipaprikát is megvághatjuk, de ha csak az egyedi aromájára tartunk igényt, nyugodtan hagyjuk egészben a tepsiben.
A fűszeres, zöldséges krumpliágyon sült oldalast, csontjaira párhuzamosat felvágva tegyük vendégeink elé, de legjobb, ha rájuk bízzuk adagjuk kitálalását.