Franciakrémes – 20 db

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Haladó

Franciakrémes – 20 db

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 csomag – 500 g – leveles tészta (mirelit)
Krém:
1,2 l víz
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db vaníliás főzős puding
6 tojás fehérje
10 dkg kristálycukor
pici só
Tetejére:
5 dl tejszín – Hulala
(Kevés porcukor és 2 csomag habfixáló, ha normál tejszínt használunk.)
Máz:
8 dkg vaj
8 dkg porcukor (csak ez jó)
2 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 púpos evőkanál kakaó
2 evőkanál hideg tej

*

Elkészítés:

tepsi méret kb. 28*35
A leveles tésztát kinyújtjuk – két részre osztjuk, a fenti méretre igazítjuk.
Sütőlapon, vagy a gáz tepsi hátulján világosra sütjük – a tésztát előtte megszurkáljuk.
A krémhez 1 l vizet a porcukorral felfőzzük. A vaníliás pudingokat a 2 dl vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a cukros vízhez, a vaníliás cukrot is. Szép simára főzzük.
A cukorral keményre felvert tojás fehérjét a még forró (tűzről levett) pudingba, fakanállal óvatosan – mint a piskótánál szoktuk, alulról felfele – beleforgatjuk. Visszatesszük a tűzre és még kb. 3-5 percig főzzük.
Az egyik kihűlt tésztát tepsibe tesszük, kb. 10 cm magasítót „építünk” köréje – állítható magasító, vagy keménypapírból/kartonból –, hogy megtartsa a krémet. A még forró pudingot ráöntjük, szépen eligazítjuk.
Ha kihűlt, a tejszínből vert kemény habot is rátesszük. (Célszerű hűtőbe tenni, hogy keményedjen, nehogy a másik réteg tészta lenyomja és elcsússzon.)
A csokoládémázhoz a vajat kockázzuk, és a porcukorral összeolvasztjuk 1-2 perc alatt, habverővel kevergetve. Levesszük a tűzről és belekeverjük az étkezési keményítőt, kakaót és a hideg tejet. Azonnal önthetjük a tésztára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk, 7×7 cm-es = 4×5 db = 20 db lesz. Így könnyebb rátenni a sütire.
Darabonként helyezzük a lapokat a tejszínhabra, és éles késsel könnyen szeletelhető lesz a sütemény.
Megjegyzés:A hab réteg és a máz elhagyásával készíthető sima krémes, tetején porcukorral megszórva. – A 12 db-os adag leírása is külön szerepel, az alapanyagok pontosítása érdekében.
Elkészíthető még karamell mázzal, csokoládé (ét, fehér) mázzal, illetve saját bevált mázzal is a tetején.
(Recept variáció)

Franciakrémes – 20 db

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Franciakrémes – 20 db

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!