Franciakrémes – 12 db

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 csomag – 365 g – leveles tészta (mirelit)
Krém:
9 dl víz
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 db vaníliás főzős puding
4 tojás fehérje
7 dkg kristálycukor
pici só
Tetejére:
4 dl tejszín
(Kevés porcukor és 2 csomag habfixáló, ha normál tejszínt használunk.)
Máz:
6 dkg vaj
6 dkg porcukor (csak ez jó)
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 púpos evőkanál kakaó
1 1/2 evőkanál hideg tej

*

Elkészítés:

tepsi méret: 21*28
A leveles tésztát kinyújtjuk – két részre osztjuk. A fenti méretre igazítjuk.
Sütőlapon, vagy a gáz tepsi hátulján világosra sütjük – a tésztát előtte megszurkáljuk.
A krémhez 8 dl vizet a porcukorral felfőzzük. A vaníliás pudingokat az 1 dl vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a cukros vízhez, a vaníliás cukrot is. Szép simára főzzük.
A cukorral, pici sóval keményre felvert tojás fehérjét a még forró (tűzről levett) pudingba, fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Visszatesszük a tűzre és kevergetve, még kb. 3 percig, főzzük.
Az egyik kihűlt tésztát tepsibe tesszük, kb. 10 cm magasítót „építünk” köréje – állítható magasító, vagy keménypapírból/kartonból. A még forró pudingot ráöntjük, szépen eligazítjuk.
Ha kihűlt, a tejszínből vert kemény habot is rátesszük. (Célszerű ezután hűtőbe tenni.)
A csokoládémázhoz a vajat kockázzuk, és a porcukorral összeolvasztjuk 1-2 perc alatt, habverővel kevergetve. Levesszük a tűzről és belekeverjük az étkezési keményítőt, kakaót és a hideg tejet. Azonnal önthetjük a tésztára.
Ha kicsit keményedett, felvágjuk 7×7 cm-es = 3×4 = 12 db kockára. A tejszínhab rétegre szépen sorban rátesszük.
Megjegyzés: A hab réteg és a máz elhagyásával készíthető sima krémes, tetején porcukorral megszórva. – A 20 db-os adag leírása is külön szerepel, az alapanyagok pontosítása érdekében.
Elkészíthető még karamell mázzal, csokoládé (ét, fehér) mázzal, illetve saját bevált mázzal is a tetején.
(Recept variáció)

Franciakrémes – 12 db