Francia mákos kocka

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Haladó

Francia mákos kocka

Recept leírás:

Hozzávalók:

A mákos piskótához:
6 tojás
35 dkg kristálycukor
25 dkg finomliszt
25 dkg mák (nem darálva!!!)
fél csomag sütőpor
6 evőkanál víz
A lapokhoz:
30 dkg finomliszt
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojássárgája
1 evőkanál méz
1-2 evőkanál tejföl
A krémhez:
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál kristálycukor
7 dl tej
A tetejére:
10 dkg durvára tört dió
1 evőkanál cukor
12 dkg margarin
vagy kakaópor

*

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű (36 cm*23 cm) kikent, lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem, méret: 32 cm * 20 cm). 180 fokon, egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint a mézes krémes lapjaival.
A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.

Francia mákos kocka

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Francia mákos kocka