Francia almatorta – Tarte tatin

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

3

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Hozzávalók:

70-75 dkg alma (héj, csuma nélkül)
3 dkg vaj
10 dkg barnacukor (kristály is lehet)
20 dkg leveles tészta (mirelit/saját készítés)

*

Elkészítés:

szögletes: 20*25 cm,    kerek: 22 cm átmérő
Az almákat meghámozzuk (héjastól is lehet), és nagyságtól függően 6-8 részre, vagy vastagabb szeletre vágjuk.
Egy nagy serpenyőben a vajat és a cukrot összemelegítjük. Beletesszük az alma gerezdeket.
Kis lángon főzzük, míg az alma karamellizálódik, áttetsző, borostyán színű lesz – 15 perc. (Papírforma szerint rázogatni kell, de én óvatosan lapos fakanállal forgattam.)
Kinyújtjuk a leveles tésztát vékonyra, a fenti méretre.
A megpárolt almát, a tapadásmentes sütőpapírral kibélelt – nem magas –tűzálló formába/tepsibe öntjük, szépen elrendezzük. Ráterítjük a tésztát, a széleit benyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe – 200 fok – tesszük, és kb. 10-12 perc alatt a tészta megsül.
Ha kész, 10 percig pihentetjük és utána egy mozdulattal, kiborítjuk egy tálra (a sütőformára tesszük a tálat és megfordítjuk).
Melegen is, hidegen is (szerintem finomabb) fogyasztható.
Habbal, gyümölccsel, fagylalttal is tálalható.
Megjegyzés: Felhasználható többféle alma egyszerre, keményebb vagy kicsit hibás is. (Saját tapasztalat.) – A képeken látható két forma ugyanazon mennyiségből készült.
(Az eredeti receptet – Szamóca – „kicsinyítettem”.)

Francia almatorta – Tarte tatin