Hozzávalók:
1 kg. marhaszegy,
10 dkg. füstölt szalonna,
8 dkg. szárított vegyes erdei gomba, (vagy 40 dkg. friss)
2 fej vöröshagyma,
néhány gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 nagyobb hámozott paradicsom,
4 kanál tejföl,
1 kiskanál étkezési keményítő,
kevés só,
frissen őrölt bors,
1 csapott evőkanál őrölt csemege pirospaprika,
1 kiskanál csilipehely,
kevés friss, vagy szárított petrezselyem zöld,
kevés sertészsír.
*
Elkészítés:
A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve feltesszük főni.
Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk, a szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk.
( lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék, a legfinomabb szárított erdei gombákból van összeállítva ) A paradicsomról lehúzzuk a héját.
(vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk.
Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja) A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.
Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük.
lecsöpögtetjük.
A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz.
A maradék alaplét lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle.
Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk.
Enyhén megsózzuk.
A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk.
A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt.
Felforraljuk.
Kevés csilipehellyel, petrezselyem zölddel, őrölt piros paprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével.
Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük.
Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük.
A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.
Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.