Hozzávalók:
50dkg liszt
3dkg élesztő
2 tojás sárgája
5dkg porcukor
8dkg vaj
1 mk só
3,5dl tej
1tojás sárgája a kenéshez
Ez a mennyiség 2 rúd kenyérformában sütött kalácshoz elegendő.
*
Elkészítés:
Fele tejjel,1kanál porcukorral,az élesztővel,és 2kanál liszttel kovászt készítünk.20percig hagyjuk kelni.
A lisztet kimérjük,megszitáljuk.Közepébe fészket készítünk.A tojássárgákat a többi porcukorral tejjel kikeverjük.A megkelt kovászt a lisztünk közepébe öntjük,a sót a szélére hintjük,beleöntjük a tojásos,tejes keveréket is és jól összedolgozzuk.
Az olvasztott langyos vajat apránként beledagasztjuk.Letakarjuk,és duplájára kelesztjük.
6részre osztjuk,és 2db 3-as fonatú kalácsot fonunk belőle.Két kisebb kenyérsütő formába helyezzük,amit előzőleg zsírral kikentünk.
Tojássárgával lekenjük,és 20 percig kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra,és a megkelt kalácsot 10percig sütjük ezen a hőfokon,majd mérsékeljük 180 fokra és még 10-15 percig sütjük.
Én most másfélszeres mennyiségből sütöttem,és a képen látható kalácsok jöttek ki belőle.A cukor mennyiségét nem emeltem,de a sóból 1 teáskanálnyit tettem bele,így sós kalácsom lett,ami nagyon jó a húsvéti sonka mellé.