Forgács fánk ,Rózsa fánk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Könnyű

Forgács fánk ,Rózsa fánk

Forgács fánk  ,Rózsa fánk

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
5 tojás sárgája
5-6 kanál aludttej (kb. egy bögre mennyiség)
vagy tejföl is  jó
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál rum, vagy egy teáskanálnyi rumaroma
tetejére vaníliás  porcukor  lekvár

*

Elkészítés:

Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk  és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen
Másik forma  a rózsa forma  :3 féle pohárral szaggatjuk ,széleiket körbe bevagdossuk ,egymásra helyezzük  a legnagyobb van alul  és a közepét jól benyomjuk  hogy egybe maradjon
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
A Rózsa  forma  közepére lekvárt teszünk  és a tetejét cukrozzuk.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Forgács fánk ,Rózsa fánk