Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. só
3 csapott ek. porcukor (ebből 1 kanál a tejhez kell)
1 dl natúr joghurt
2 tojás sárgája
2 dl tej
frissen reszelt citromhéj (ehhez a mennyiséghez már nem kell semmit sem hozzáadni, pont megfelelő lágyságú lesz a tésztája!)
*
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 kanál porcukor és 2 dl langyos tej keverékében.
Lisztet a hozzávalókkal összekeverjük, a végén hozzáadjuk az élesztős tejet, és az olvasztott vajat.
Addig dagasszuk, míg nem ragad az edény falához, majd letakarva meleg helyen másfél órát kelesszük.
Mikor megkelt 6 egyenlő részre osztjuk, majd mind a 6 részt kézzel hosszúra kisodorjuk, majd 2 rúd, 3 fonatos kalácsot fonunk belőle.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, letakarva még kb.
fél órát kelesszük, majd lekenjük egy felvert tojással, aki szereti megszórhatja szezám maggal, és 180 fokon kb.
35-40 perc alatt megsütjük.