Hozzávalók:
Egyszerű kalácstésztát készítünk:
50 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
10 dkg Rama ( olaj,zsír)
5 dkg cukor
1 csipet só
Hogy kicsit puha legyen a tészta 1-2 evőkanál tejföl is mehet a tésztába.
*
Elkészítés:
A felfuttatjuk az élesztőt a tej és a cukor felével.
A lisztbe ütjük a tojást, hozzá adjuk a sót a cukor másik felét s majd a felolvasztott vajat.
Lágy tésztává gyúrjuk majd kelesztjük kb fél órát s gyúrúnk rajta majd ismét kelesztjük.
Aztán a tésztát 6 egyforma gombócra választjuk szét.
Egyenként csíkokra nyújtjuk.
Előzetesen olvasztunk fel 1 tábla tortabevonót, vajjal, pici olajjal, cukorral s rumaromával s ezt rákenjük a csíkokra.
A csíkokat feltekerjük, majd egyszerű fonással 3-at összefonunk, majd a másik a 3-at.
Megkenjük a kalácsokat vagy sziruppal vagy tojásfehérjével s előmelegített sütőben addig sütjük míg szép aranybarna nem lesz a kalácsunk.
Vigyázzunk rá, hogy jól összenyomjuk a csokival megkent csíkokat, mert sütés közben kel még a tészta s elválik egymástól s kifolyhat a töltelék.
Sütés után ízlés szerint díszíthető csoki reszelékkel, porcukorral vagy a maradék csokival önthetjük nyakon 🙂