Hozzávalók:
Hozzávalók (4 db 1 l-es üveg):
1 kg padlizsán
1 kg cukkini
500 g piros kaliforniai paprika (lehet vegyesen piros, sárga, zöld is)
250 kis hagyma (gyöngyhagyma vagy ezüst hagyma)
1 db édeskömény gumó
2 ek vagdalt oregánó levél
2 ek vagdalt bazsalikom levél
8 db babérlevél
2 ek szemes bors
1 db zsályalevélke üvegenként
4 gerezd fokhagyma
Felöntő léhez:
500 ml víz
250 ml borecet
1 tk cukor
1 tk só
125 ml Oliva olaj
*
Elkészítés:
A padlizsánok szárvégeit levágjuk.
Felkockázzuk a padlizsánt és sózzuk (1 ek-nyi sóval). Összekeverjük, és 30 percig hagyjuk állni.
Addig előkészítjük a többi hozzávalót.
A cukkinik szárvégeit is levágjuk, és vékony hasábokra szeljük.
Zsenge cukkinit nem kell megpucolni!
A paprikáknak eltávolítjuk a magját és szeleteljük.
A hagymát megpucoljuk és negyedeljük vagy nyolcadoljuk.
Az édesköményt kis kockákra vagdaljuk.
Minden hozzávalót külön tálba teszünk, nem keverjük össze.
A fűszernövényeket a zsálya kivételével apróra vágjuk, és ezt összekeverjük egy kis tálkában.
Elkészítjük a felöntő levet.
Ehhez összekeverjük az olaj kivételével a hozzávalókat és felforraljuk (én hidegen kevertem össze, mert úgy is megy a befőző automatába 95 fokra).
Mikor felforrt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az olajat, és ha szükséges ízesíthetjük még cukorral, sóval.
A padlizsánt óvatosan kinyomkodjuk vagy a kezünkkel, vagy egy tiszta konyharuha között.
Az üvegekbe rétegezve belerakjuk a hozzávalókat.
A sorrend mindegy, kinek hogy tetszik.
A fűszernövényeket középre tegyük.
Nem kell szorosra tömködni, csak néha kissé megütjük tenyerünkkel az üvegek alját.
Az egész borsot osszuk el az üvegeken.
Mikor elfogyott minden hozzávaló, ráöntjük az olajos-ecetes levet.
Lezárjuk az üvegeket és 95 fokon 45 percig dunsztoljuk.
Megjegyzés:
Mivel én kis üvegekbe raktam, így 3 x-os lé kellett nekem. Így lett 16 kis üveggel a savanyúságom.
Egy részéhez fehér balzsamecetet használtam, másik részhez pedig Rose-t.