Hozzávalók:
2 csirkemell apróra vágva (1 kg.)
2 kisebb hagyma,
1 kis fej fokhagyma, (ne ijedj meg a mennyiségtől, de nyugodtan használhatsz kevesebbet is, ha nem szereted)
só, frissen őrölt bors,
kevés majoránna, kakukkfű, és petrezselyem zöld, (lehetnek szárítottak is, ha nincs friss)
1 pohár tejföl, vagy tejszín (200 g.)
1 kanál olaj (jó a napraforgóolaj is)
*
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a szétnyomott fokhagyma felét is.
Enyhén megsózzuk, majd a darabolt csirkemellet is hozzátéve fehéredésig pirítjuk.
Kevés száraz fehérbort, és kevés hús, vagy zöldség alaplevet, esetleg vizet öntünk hozzá.
Ha szükséges, a levet pótoljuk, és addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul, és közepe is fehér.
A tejfölt, vagy tejszínt összekeverjük a maradék fokhagymával, a zöld fűszerekkel, csipetnyi sóval, és frissen őrölt borssal.
Ha tejfölt használok, sűrűbb, karakteresebb, ha tejszínt, lágyabb összhangra számíthatok.
A mártást hozzáöntve összeforraljuk.
Hagyjuk, hogy kicsit besűrűsödjön.
Ha tejszínt használsz, egy kanál keményítőt is tegyél hozzá, és mielőtt hozzáöntenéd, keverd csomómentesre.
A közben, bő, sós vízben kifőzött tésztát adhatsz mellé.
Makarónit, orsót, vagy mint én most pennét.
Lényeg, hogy a bőséges szaft, megtapadjon rajta.
Tálalásnál meghintheted kevés reszelt sajttal, de csak ha szükségét érzed.


