Fokhagymás házi sajt

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Viki

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

5

Sütési / főzési idő (perc)

5

Nehézség

Könnyű

Fokhagymás házi sajt

Recept leírás:

Hozzávalók:

6 liter házi tej (150 Ft/liter)
1 nagyobb evőkanál só
oltóanyag (2 literenként 1 ml)
3-4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma

*

Elkészítés:

A tejet langyosra felmelegítjük, (nem kell felforralni) beletesszük a sót, a zúzott fokhagymát, s ehhez a mennyiséghez 3 ml oltóanyagot.
A tej nagyon rövid idő alatt összeáll, a sajtképződmény elválik a savótól. Ekkor -a jobb szürhetőség miatt- összekockázzuk és egy arra alkalmas zacskóba öntjük. Addig hagyjuk a textilzacskóba, amig jócskán lecsöpög, s már akkora lesz, hogy átrakhatjuk a sajtprésbe.
A sajtprést kibéleljük egy sűrű szövésű gézzel (én varrtam a formához illő géz zacskót), leszorítjuk, s legalább 2 napig hagyjuk lecsöpögni. Ha szükséges, utána szoríthatunk a présen.

Fokhagymás házi sajt

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Fokhagymás házi sajt