Hozzávalók:
6 liter házi tej (150 Ft/liter)
1 nagyobb evőkanál só
oltóanyag (2 literenként 1 ml)
3-4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
*
Elkészítés:
A tejet langyosra felmelegítjük, (nem kell felforralni) beletesszük a sót, a zúzott fokhagymát, s ehhez a mennyiséghez 3 ml oltóanyagot.
A tej nagyon rövid idő alatt összeáll, a sajtképződmény elválik a savótól. Ekkor -a jobb szürhetőség miatt- összekockázzuk és egy arra alkalmas zacskóba öntjük. Addig hagyjuk a textilzacskóba, amig jócskán lecsöpög, s már akkora lesz, hogy átrakhatjuk a sajtprésbe.
A sajtprést kibéleljük egy sűrű szövésű gézzel (én varrtam a formához illő géz zacskót), leszorítjuk, s legalább 2 napig hagyjuk lecsöpögni. Ha szükséges, utána szoríthatunk a présen.
				
															

