Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 dl fehér bor
25 dkg darált mák
2 dl fehér bor
2,5 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 dl fehér bor
5 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 kg alma
15 dkg cukor
fahéj
5 dkg mazsola
1 dl fehér bor
*
Elkészítés:
A lisztet, a margarint, a cukrot összemorzsolom, hozzáadom a tojás sárgákat és a borral összegyúrom, majd hőtőben pihentetem 1 órán át. Addig elkészítem a töltelékeket.
A töltelékek készítenél a bort felmelegítem nem túl forróra. A máknál a hozzávalókat elkeverem a borral és egy kicsit összefőzöm. A diónál is hasonlóképp járok el. Az alma tölteléknél, a hámozott reszelt almát a nem túl meleg borba teszem és megpárolom, ha túl sok lé keletkezik egy kicsit kinyomkodom.
A tésztát 4 egyenlő részre osztom, kinyújtom 35X25 cm-es tepsi méretére. Az elsővel kibélelem a tepsi alját , erre dió tölteléket rakok, ráhelyezem a következő tésztalapot, erre jön a máktöltelék, majd ismét egy réteg tészta, amire az almát halmozom. Beborítom az utolsó tésztalappal,tetejét megszurkálom villával, megkenem tojással és közepes lángon világosbarnára sütöm. Lehet úgy is készíteni, hogy a tésztát 5 felé osztjuk és még egy szilvalekváros réteg is kerül tetejére, én nem szoktam, csak 4 réteg tésztát és 3 félé tölteléket tenni bele. Amikor kihűlt szeletelem, porcukorral megszórom.