Finom házi Orjaleves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Haladó

Finom házi Orjaleves

Finom házi Orjaleves

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

1,5 kg Orjacsont ez jó kis húsos
1 fej vöröshagyma
1 karalábé
1 kisebb db zeller, vagy ha nincs, zeller zöld én mindkettőt beleraktam
3 szál fehérrépa
5-6 szál sárgarépa
1 krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 csokor  petrezselyem
1 tk házi étel ízesítő
10 szem szemes bors
só ízlés szerint

*

Elkészítés:

Finom Házi Orjaleves
Gyermekkori  emlékek  térnek vissza ,nem túlzás  ha azt mondom ennek nincs párja .
Mivel finom házi Orja részét  kaptam ,nem volt kérdés mi készül belőle. Guszta hús is volt rajta bőven
Nagyon szeretjük a  gyönyörű, tartalmas nap sárga levest. Sok zöldséggel, sok tésztával. Igazán lélekmelegítő egy dolog.
A húsos csontot egy nagy szűrőbe teszem, és leöblítem megmosom. Egy 3-4 literes lábasban vizet melegítek. Amikor forr, a húsra locsolom. Közben a csontot forgatom, hogy mindenhol érje a víz ,tehát előre leforrázom ,mert akkor nem habzik annyira főzés során .
Majd meghámozzuk a répákat, a karalábét, a zellert, a krumplit.A hagymákat megpucoljuk . Én mindig pucolás után mosom meg a zöldséget, akkor nem leszek tőle oly sáros .
Egy arra alkalmas lábasba beteszem a csontot,felöntöm kb 2 liter vízzel picit főzöm egy kevéske sóval .Majd amikor még a képződött habot leszedtem akkor belerakom a zöldségeket sárgarépát ,fehérrépát hosszában vágva ,karalábét ,zeller gumót gerezdekre vágva ,hagymákat egyben hagyom és a krumplit is. Pótolom még a vízet ha kell  annyi vízzel, hogy ellepje, bár úgyis felúsznak a tetejére…
A levest sózom, és  10 szem szemes borsot dobok bele .Belerakok minden zöld fűszert . Lefedem és nagy lángon újabb forrásig melegítem.
Ha forr, a legkisebb lángra teszem, és már csak félig fedem le.
Most jön két-három- óra várakozás. A leveshez idő kell. A jó leveshez még több idő kell.
Az orjalevest minimum 3 óra hosszat főzöm ,szinte csak melegítem. Igen, melegítem, mert olyan pici lángon főzöm, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha  zavaros lenne, idővel gyönyörű nap sárga színe lesz, és  az illata fenséges.
Minél tovább főzzük, annál  ízletesebb  leves lesz.Ha már a csontról  leválik a hús addigra minden megfőtt a levesben. Szép óvatosan tányérra szedem a zöldségeket és a finom Orja husit ,majd szűrön átszűröm  a levet .Egy gyönyörű gyöngyöző leveskét kapok . Ha készen van, kifőzött cérnametélttel tálaljuk. Mellé az Orja húshoz kínálok Tormát és friss kenyeret .Jó étvágyat

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Finom házi Orjaleves