Hozzávalók:
3 kg ponty hal
0.20 dkg belsrész ( haltej, halikra )
0.20 dkg apró hal
só, bors, fűszerkeverék ízlés szerint
6 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
0.10 dkg őrölt pirospaprika
1 tubus pritamin paprika
1 tubus csípős piros paprika
tv paprika, paradicsom 2-2 db
zsír 1 evőkanál
*
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, (a fölbontásnál vigyázzunk, hogy az epehólyag el ne fakadjon, illetve a méreg fogat távolítsuk el) majd filézzük, és fél centiméterenként beírdaljuk a bőrig azt a felét ahol a hús van ( ezáltal teljesen szálkamentes lesz a hal ) enyhén megsózzuk, fűszerezzük, és pihentetjük.
Alaplé:
Halcsontot, apró halat, apróra vágott
vöröshagymát, sót, borsot, szét paszírozott fokhagymát feltesszük főzni.
Három órán keresztül főzzük ( akkor fejezzük be a főzést ha a halcsontról leválik a hús ), majd átpaszírozzuk.
Bográcsba öntsünk az alaplét, tegyük rá a 3 cm-s darabokra vágott halfilét, és a belsőrészeket, tv paprikát, paradicsomot, tubusos pritamin és csipős paprikát.
Addig nagy tűzön főzzük, amig az első felforralás megnem történik, és elkezd habzani, rakjuk bele elszórva kanalanként a az őrölt paprikát.
A halászlét keverni nem szabad, csak ide-oda rázogatással akadályozzuk meg az odaégéstől.
Vigyázni kell a fűszerezéssel. Az utolsó ízesítés a legvégén történjen meg.
Nagyon fontos az őrölt pirospaprika minősége.